Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye sanallaştırma denir. İş gücü kaybını ve maliyetleri azaltmasının yanı sıra sanallaştırma, işletmelere yüksek verimlilik ve esneklik sağlanır. Sanallaştırma kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir.
Sanal Sunucu, Bir veya Birden Fazla donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Oluşturulan her bir Sanal sunucu birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır. Kendine ait disk alanı, IP adresi, hafızası, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları vardır. Sistem işleyişi olarak normal bir sistemden herhangi bir farkı yoktur.
Sunucu Sanallaştırma Projelerinizde Microsoft Hiper-V , Vmware ve Citrix gibi sektörde babul görmüş firmaların çözümlerini sunmaktayız.
Sanallaştırma sistemi ile aynı mantığa sahiptir. Sanallaştırılmış platform üzerinde sunucu yerine masaüstü sistemlerin çalıştırılmasıdır. Masaüstü sistemlerin sunuculardan çok olması nedeniyle her bir sanal PC’nin elle yaratılıp yönetilmesi efektif bir yöntem değildir. Bunun yerine bu görevleri otomatize eden uygulamalar tercih edilmektedir.
Kullanıcı bilgisayarlarının kolay yönetilebilmesi için genelde sistem üzerinde bir ya da birkaç temel imaj yaratılır ve sanal masaüstü sistemine bu imajlar tanımlanır.
Publishing yöntemi temel olarak uygulamanın ayrı bir sunucu üzerinde çalıştırılıp kullanıcı ekranına sadece uygulamanın ara yüzünün getirilmesidir. Böylece uygulama görüntülendiği istemcinin işlemci ve bellek kaynaklarını kullanmadığı gibi istemci bilgisayarın işletim sisteminden de bağımsızdır. Uygulama üzerinde çalıştığı sunucunun performansında çalışır. Uygulamayı kullanan istemcinin türünün (ince istemci, masaüstü pc, vb..) performansa etkisi bulunmaz. Publishing yöntemi yaygın olarak Microsoft Terminal Services ve Citrix XenApp uygulamaları ile sunulmaktadır.
Streaming yönteminde ise uygulama bir paket haline getirilir ve kullanıcı uygulamayı çalıştırdığında, kullanıcı bilgisayarının işletim sistemi yerine önceden tanımlanmış olan sandbox adı verilen sanal işletim sistemi üzerinde çalıştırılır.